Hemma hos mig har de kreativa projekten sedan bloggstarten avlöst varandra. Från att ha lärt mig virka har jag fortsatt banan med andra textila tekniker, och vad du ser är det som jag brinner mest för i stunden. Utöver det så pysslar jag och mina barn - 6 och snart 4 år gamla, och vi dokumenterar det roliga vi gör och hittar för att andra lätt ska kunna göra samma sak. Hoppas du blir inspirerad av det brokiga urvalet!

Välkommen!

fredag 30 april 2010

Mitt Hello Kitty-väskmönster



Väskan är nu färdig och kommer att postas till vinnaren i helgen. Jag är nöjd, förutom att jag inte fick till ansiktena helt bra, varken det virkade eller det som ska broderas på. Men jag har gjort mitt bästa och jag hoppas att mottagaren blir nöjd. Flera har frågat efter mönstret, så jag har nu skrivit ner hur jag gjort. Här och här finns väskorna som jag har inspirerats av och tittat på för att få till min. En av länkarna har också en annan beskrivning på Hello Kittyrutor, men den har jag inte lyckats med - vet inte om det beror på mig eller mönstret :-)


Börja med att virka sex rutor med Hello Kitty-ansikten och sex rutor med blommor. Det går såklart också att göra fler rutor för att få större väskor. Jag har använt dessa rutor som finns i diagramform. Brodera därefter morrhår och ögon i svart och nos i ljusgult på alla ansikten. Jag tycker det är lättast att göra det innan rutorna virkas ihop. Jag använde samma garn som jag virkat med (lady från Järbo samt virknål tre).
Virka därefter ihop rutorna. Jag gjorde på mitt egna sätt, men det avgör var och en hur man vill göra. Jag är absolut ingen expert, så det finns säkert smartare sätt. Jag har i alla fall gjort en extra rad med fasta maskor på kanten, sedan virkat ihop med smygmaskor i bara egna maskbågen på varje ruta. Det blir lite bubbligt i början, och man får chansa lite för att få ihop det, men det spelar inte så stor roll för det går att fixa till sen.
Jag gjorde därefter fyra rader med fasta maskor nertill på väskan innan jag virkade ihop botten på samma sätt. Ett alternativt sätt sätt är att virka en remsa så bred som man vill ha botten och sedan sy fast den på sidorna och i botten. Om det var ojämnheter vid den första raden fasta maskor så gjorde jag en luftmaska för att fylla ut det och sen virkade jag vidare med fasta maskor. Jag startade varje varv med en luftmaska och avslutade med en smygmaska.
Ovansidan gjorde jag på samma sätt med fyra rader fasta maskor. Därefter virkade jag en kant enligt följande: * en fast maska, en halvstolpe, en stolpe, en dubbelstolpe, en stolpe, en halvstolpe* upprepa varvet ut. Mot slutet får man eventuellt anpassa lite så att det blir en snygg avslutning.
Sedan virkade jag två handtag. Jag gjorde 70 luftmaskor och virkade runt med fasta maskor (det blir alltså fasta maskor på båda sidorna om luftmaskorna). Sen virkade jag en kant även på handtagen, men här gjorde jag enligt följande: * en fast maska, en halvstolpe, en stolpe, en halvstolpe, en fast maska* och upprepade varvet ut. Avslutade med smygmaska istället för fast maska på sista.
Sen är det bara att fästa alla trådar (måånga) och sy fast handtagen så att de sitter på ungefär samma ställe och blir lika stora. Nu ska bubbligheten ha rätat ut sig. På de ställen där jag tyckte att rutorna inte blivit tillräckligt ihopvirkade sydde jag några stygn med samma garn som jag virkade med för att slippa hål, det orkade jag inte göra på min egen väska.
Om något är oklart, så fråga gärna, det är svårt att förklara eftersom jag tänkt ut själv hur jag ska få ihop det. Finns det någon som har andra tips och länkar på hur man kan få ihop rutorna till en väska så skriv det gärna i kommentarerna.
Om du virkar en väska så skriv gärna något här också, jag kanske inspireras av dig om du gör på något annat sätt, jag vill hemskt gärna få se!

onsdag 28 april 2010

mer fika


Såhär gott fikade vi i helgen när min familj var här. Det är en vaniljfylld sockerkaka, mammas härliga kolakakor och så bullar med äpple-lime-mandelmassefyllning. Det enda dumma med en sådan kakorgie är att det blir en del över, som jag sedan sätter i mig på eftermiddagar och kvällar när värsta tröttheten sätter in.
Om någon undrar så är det meningen att vi ska ha två sorters stolar till vårt köksbord. Vi har tre av varje, plus barnstolarna då såklart.
Idag har jag nästan virkat färdigt väskan till min utlottning, det är bara handtagen kvar. Så till helgen hoppas jag kunna lägga ut min beskrivning/mönstret.
För övrigt är jag trött och inspirationslös just nu. Imorgon måste jag dessutom upp extra tidigt eftersom vi har planeringsdag på jobbet. Det blir som en övning inför hösten när vi ska lämna två barn på dagis till åtta. Förhoppningsvis har vi två gående barn då, istället för inget som nu.
Godnatt godnatt!

tisdag 27 april 2010

ingen bra start


Idag blev en halvbra dag, eftersom sonen startade dagen med att kräkas tre gånger på köksgolvet. Jag var hemma med honom, men det hände inte så mycket mer, han har sovit lite extra mycket bara så som tur är kan jag åka och jobba imorgon igen.

Jag ägnar min tid åt att virka och måla min sekretär. Håller på med en liten överraskning också, så jag känner mig lite stressad över att bli klar ikväll helst. Hinner jag så visar jag här i bloggen mot slutet av veckan.
Jag har också lovat min syster att virka något till hennes kompis bebis, och funderar lite på vad det skulle kunna vara. Någon som har bra tips? Jag har ju virkat en bebisleksak förut, men jag är inte så bra på att göra samma sak flera gånger.

måndag 26 april 2010

Hemliga fröbytet - fröna har anlänt!



Jag fick ett jättefint paket i brevlådan idag, från den som skickat hemliga fröer till mig. Jag blev jätteglad, och avsändaren har verkligen lagt ner tid på att det ska se fint ut, titta bara.
Sekunden efter fick jag ett sting av ... dåligt samvete? För jag skickade mina fröer från jobbet, och hade inte ens tid att anstränga mig med handstilen. Det är ju mycket, mycket roligare att få något så fint förpackat och gulligt gjort som jag fick.
Jag hade tänkt skriva ett fint kort, men tiden gick och när de skulle skickas så hittade jag inte längre fröerna jag redan köpt, utan fick ge mig iväg på lunchen och köpa nya. Så snälla gulliga Susanne, hoppas att du blir nöjd trots den trista förpackningen! Jag har i alla fall valt frösorterna med omsorg. Och så får jag trösta mig och Susanne med att papperspyssel är inte min grej, och ge Marika en eloge för att hon är så fantastiskt duktig!
Fröerna ska inom kort ner i marken, hoppas jag hinner till helgen. Annars så blir det plantering i kruka sålänge. Spännande ska det bli i alla fall!

söndag 25 april 2010

trädgårdspyssel




Vår trädgård är inte helt lätthanterlig just nu. När vi flyttade in var den full av berg, sten, vildkaprifol, vresrosor och sådan där vild höstflox som verkar omöjlig att utrota. Nu tre år senare innehåller den fortfarande allt det där, förutom att vi idag klippte och grävde och drog för att få bort ännu mer kaprifol och att vi grävt fram lite mer berg.
Den finaste bilden från idag kan jag tyvärr inte visa, för min sambo skymtar på den och han vill absolut inte synas det minsta på internet och det respekterar jag. Istället får ni se vår vitsippsstinna gräsmatta och det ställe där jag spolade bort ett tunt jordlager för att få fram lite mer sten istället. Något ska vi väl hitta på med det där, förut var det vildkaprifol där också. Vad får vi väl se.

Vi har en hel del planer med vår trädgård just nu, det kommer bli superfint om sådär... 30 år! När vi äntligen har haft tid och råd att fixa allt alltså, haha.

lördag 24 april 2010

fina färger





Helgen har hittills ägnats åt min familj som varit här och hälsat på - mamma, syster, farmor och farfar. Men igår gjorde vi halsband, jag och dottern. Det var riktigt kul, jag fastnade i härliga färgkombinationer. Jag valde färger, medan hon valde pärlor. Resultatet blev riktigt lyckat.

fredag 23 april 2010

kreativitet och inspiration


Min mamma är en härligt kreativ person. Hennes pysslande inspirerar och ger idéer, hon är duktig på en massa saker och finns alltid där, bara ett telefonsamtal bort. Detta dockhus hade hon som liten, och sedan jag. I julas var det dotterns tur att bli den lyckliga ägaren. Det är min mamma och syster som fixat inredningen. Det är såå fint, och dottern leker med det VARJE dag.
Nu har min mamma börjat blogga. Äntligen, inte en dag för tidigt!

torsdag 22 april 2010

mer bakande


Det händer inte mycket på pysselfronten just nu, jag har inte ens kommit någon vart med min målning. Jag tittar på Mad men på kvällarna, och håller på med vinsten i utlottningen, det tar sin lilla tid eftersom kvällarna plötsligt är så korta, men det är på gång i alla fall. I helgen bakade jag och dottern hönökaka och småkakor, jättemysigt. Receptet på hönökaka finns hos Allt om mat, det blev riktigt gott. Inte särsklit nyttigt dock, men det måste väl inte allt vara?

onsdag 21 april 2010

Jag har vunnit!


Jag har ju alldeles glömt bort att berätta att jag också vunnit i en tävling! Det är duktiga Ulrika som virkat denna söta nalle som landade i vår postlåda idag. Dottern ville absolut hålla den medan jag fotade, men jag tänker behålla den själv.

söndag 18 april 2010

en liten bagare








Såhär kan det se ut när sonen får för sig att han vill baka. Eller rättare sagt slänga ut allt som man skulle kunna baka med på golvet.
Det har varit lite tyst här på bloggen ett par dagar, det beror på att vi haft besök och pysseltiden har varit minimal. Ikväll hoppas jag på att i alla fall komma igång med att få ihop mina rutor till Druttens väska. Jag ska försöka fota och skriva ner hur jag gjort, eftersom det är några som bett om mönstret till Hello Kitty-väskan.

lördag 17 april 2010

färg på händerna

Sekretärens beslag.

Så här såg den ut från början


Till slut kom jag på hur jag skulle ta bort beslagen.


Slipat!


Såhär se det ut med två lager färg av fyra... Sen ska det vaxas med bivax också.

Idag har jag äntligen tagit tag i min gamla sekretär som ska målas vit. Jag har gjort rent den med målartvätt, slipat med sandpapper och grundat med två lager färg. Imorgon ska två lager till på, sen får jag se hur många fler lager det blir.
Jag gör enligt ett tips på hur man får en avskavd känsla när man målar möbler, hämtad ur ett nummer av Allt i hemmet från 2008. Fortsättning följer!
Ett är i alla fall säkert, när jag har lite tid över så ska jag sätta mig in lite mer i hur man får till bilderna snyggt, det går inte bra alls för mig. Nu kommer alldeles strax mina svärföräldrar hit, och vi ska försöka lägga lite tid i trädgården nu under eftermiddagen.

Vinnarna!

Alla namn uppskrivna på papper...

Dottern blandade frenetiskt bland alla lappar, taggad till tusen...


Vinnarlappen....



Nu är dragningen i min utlottning avslutad. Jag blev lite emotionell och hade gärna låtit alla vinna, men då hade jag nog fått virka väskor i ett år... Dragningen blev en old-fashioned historia med snygga papperslappar i en liten skål. Dottern drog med glädje en lott, och vinnaren blev....




Drutten har själv en jättefin blogg som jag läser ofta! Hoppas du blir nöjd med väskan.


Stort grattis! Maila mig din adress på denicesvensson@yahoo.se så landar vinsten hemma hos dig snart, jag virkar färdigt så virknålen glöder!

fredag 16 april 2010

ur gömmorna


Idag är jag så trött, och jag har trötta barn, så det blir nog inte så mycket pysslat. Kanske att jag orkar baka lite om en stund. Istället visar jag ett gammalt pyssel, dotterns fina golvkudde. Båda barnen har älskat den där kudden. Jag köpte en stor golvkudde på rea på Åhlens, och så ett djungeltyg från samma ställe, och så bytte jag ut överdraget på kudden till djungeltyget. Den är jätteskön att sitta och läsa för barnen på, barnen sitter gärna och leker på den också. Jag skulle gärna köpa fler framöver om jag hittar. Det är ju bara att byta tyg när man tröttnar.

På bilden sitter sonen och leker med alla dessa frukter, kakor och grönsaker som jag virkat och sytt... Det är en hel del, och jag gör gärna fler. Det är roligt, det ger snabbt resultat och barnen uppskattar det mycket.

torsdag 15 april 2010

Äntligen vitsippor i Saltsjö-Boo!

Det är inte som i vitsippsskogarna hemifrån, men det finns i alla fall några blommor att plocka här och var. Just under våren längtar jag hem, här finns inga vitsippshav, inga skogar med så mycket vitsippor att du inte kan gå utan att trampa på någon. Här kan du inte plocka en enorm bukett på bara en liten stund. Å andra sidan har jag några vitsippor som växer vid foten av körsbärsträdet i vår trädgård. Det går bra det också.

Fina jordgubbsmössan är tyvärr inte mitt verk, utan min fantastiskt duktiga mammas. Vi har dem i ett par olika storlekar, och blåbärsmössor också. Jag älskar dem, de är så fina.

Nu har jag jobbat i två dagar, och kommer sakta men säkert in i det. Pysseltiden är ganska minimal, så jag kanske inte kan uppdatera varje dag framöver. Men jag ska göra mitt bästa, så länge jag har något jag vill dela med mig av så gör jag det.

Idag har jag godkänt 10 deltagares kommentarer till utlottningsinlägget. Det här övergår all förväntan, jag är så glad att ni är så många som vill vara med. Jag ska försöka hinna med att dra en vinnare under dagen den 17/4, så håll utik här under eftermiddagen/kvällen! på lördag!

onsdag 14 april 2010

Tre dagar kvar!



På lördag är det dags för dragning i min utlottning. Jag virkar rutor för fullt. Vi får se vilken färg som blir en väska som landar hemma hos någon av er som är med! Resten av rutorna ska jag hitta på något annat med, vad återstår att se...
Det är verkligen jätteroligt att ni är så många som vill vara med! Jag fick frågan om att lägga ut mönstret på väska nnär dragningen är gjord. Jag har egentligen redan skrivit hur jag gjort, men jag lovar att skriva ihop det lite tydligare och i ett inlägg, nu får man leta lite bland mina inlägg för att hitta. Rutorna är inte min egna idé, utan kommer från ett diagram jag hittat på nätet. Den länken finns också i ett tidigare inlägg, men jag länkar igen när jag skriver ihop hur jag gjort.
Ha en trevlig kväll!

tisdag 13 april 2010

första strumpsticksprojektet färdigt!





Färdig! Det blev lite konstig färg tyvärr, dels på fotona, men också på randningen. Kanske passar garnet (Big verona från Järbo) bättre till större projekt.
Jag har använt strumpstickor, det var första gången, så jag valde en enkel modell med vanlig resårstickning (tre räta, två aviga maskor). Jag hade femton maskor på varje strumpsticka, det blev bra med just det här garnet, bara det inte töjer sig för mycket.
Nästa gång ska jag prova sockor, och jag är också sugen på att prova muddar med tumme. Det var väldigt roligt, och inte alls svårt att använda strumpstickor, så jag har definitivt fått mersmak.

måndag 12 april 2010

Det var inte min största talang


De här tofflorna har jag sytt på sedan i julas. Den första gick ganska bra, men den andra har jag sprättat upp ett flertal gånger. Så många gånger att jag nu lagt ner projektet. Jag är kanske inte redo för tofflor än helt enkelt. Jag får inte till det, och det värsta är, precis som med sjalen i förra inlägget, att jag faktiskt inte ens riktigt vet var det går fel. Jag kan tänka mig att det hela försvåras av att jag inte varit tillräckligt noga när jag klippte ut delarna, men jag minns inte eftersom det var så länge sen nu. Nu är den ena tofflan för smal för min breda fot, så jag ger dem till dottern så kan hon leka med dem istället. Jag älskar tyget, men som tur är finns det kvar att köpa på Panduro - tror jag. Mönstret är i alla fall från boken "Tildas hus" som jag också köpte på Panduro förra sommaren.
Nu har jag lämnat sonen alldeles esam på dagis för första gången. Det är sista inskolningsdagen och jag har telefonen liggande bredvid mig hela tiden. Han är snorig som bara den, men glad och leksugen som vanligt, så jag hoppas det går bra. Gör det det, så är det jag som precis kommit fram till jobbet den här tiden imorgon.

söndag 11 april 2010

min håliga sjal




Såhär fula hål har jag fått i min sjal/scarf. Det konstiga är att det inte är hål på alla ställen där det borde vara det, så jag har lite svårt att få grepp om vilket fel jag gjort. Nästa gång ska jag kolla instruktionsvideon väldigt, väldigt noga. Jag tänker i alla fall göra färdigt sjalen, eftersom jag i boken "sticka småvarmt" föreslås att man kan göra någon slags stygn för att dölja tappade maskor, jag ska titta lite i boken (som föresten tillhör min vän) för att se om det går att rädda sjalen med hjälp av dem. Tips mottages tacksamt för övrigt!

lördag 10 april 2010

mina svar till det hemliga frö-bytet



Jag har ju alldeles glömt bort att fylla i enkäten för fröutbytet som jag hittade här. Så nu kommer det!




1. I vilken zon bor du?
Jag tror att det är zon 2.
2. Vilka förutsättningar för odling finns?
Vi har en mellanstor trädgård. Jag vill gärna ha sådant som funkar i kruka ändå, eftersom det just nu inte finns något annat hemma hos oss som går att plantera i. Vi har ett litet land där jag haft dahlior förut, annars är det mest gräs och sten. För övrigt såhar jag både söderläge och norrläge så när det gäller det så spelar det ingen roll. Till nästa år har jag kanske skaffat pallkragar.

3. Vad föredrar jag att odla?
Vad som helst som funkar i kruka, grönsaker eller blommor allt känns roligt.

4. Favoritfärg
I år har jag beslutat mig för att fokusera på gult, rosa och blått, på de olika uteplatserna. Vitt passar ju till allt... Men även rött och lila funkar bra eftersom olika färger passar ihop. Jag är helt enkelt inte så organiserad och noga, bara det är fint så får det plats hemma hos mig!

5. Hur stor erfarenhet av odling har jag?
Inte särskilt stor. Förra året petade jag och dottern ner massor av frön som växte så fint - tills vi inte hann med att plantera om dem och sen åkte vi bort och sambon glömde vattna dem... Hellre än bra helt enkelt.
6. Finns det något jag verkligen inte vill ha?
Nej. Eller jo, sådant som kräver massor av plats och energi för att bli något. Med våra förutsättningar just nu så kommer något svårskött med all säkerhet inte att överleva.

7. Favoritväxter
Jag älskar syrener, rosor, solrosor, luktärter... Sådant som luktar gott och blommar lätt. Jag har också massor med pelargoner. Jag planterar gärna tomater, sallad och kryddor också. Det finns inte så mycket som jag INTE gillar. För mycket barrväxter kanske? Och javisst ja, jag undviker helst sådant som sprider sig för mycket.

8. Har du någon växtrelaterad allergi?
Nej, men jag har små barn så giftiga saker känns inte så skoj.

Bild från odla.nu

fredag 9 april 2010

Vad ska jag hitta på med det här garnet?

Det här garnet landade hemma hos oss idag. Det är min farmor som skickat hit det - och jag har bestämt för mig att hon sagt något om vad hon tänkt att jag skulle göra med det, något till dotterns dockor. Men vad? Någon som har bra tips på vad som skulle passa? Dottern har tidigare fått fina dockkläder som farmor själv har stickat, då har hon kantat koftor med liknande garn.

torsdag 8 april 2010

det gör mig irriterad

Jag förstår inte helt hur jag ska göra de förkortade varven på min sjal. Jag trodde jag förstod, men det blir fula hål i alla fall, så nu har jag lite grann att repa upp. Och jag avskyr att repa upp stickning, sitta där och pilla med maskorna. Nu ska jag googla efter en instruktionsvideo som jag lyckas förstå, hittar jag någon ska jag försöka lägga in den här om någon annan har samma problem som jag.

Uppdatering: här finns en bra video - hur har jag kunnat missa den? Tyvärr innebär detta att jag har gjort fel från början, så det kommer vara hål i min sjal trots allt. Men jag har ingen lust att göra om allting, så jag får helt enkelt se det som att jag har lärt mig den hårda vägen och hoppas på bättre resultat nästa gång. Jag visar hur min sjal ser ut nu imorgon.

onsdag 7 april 2010

två awarder




Jag tror knappt att det är sant, men idag har jag fått två awarder. Jag blev jätteglad, det känns som lite av en bekräftelse på att min blogg fyller en funktion någonstans, inte bara för mig. För mig innebär det jättemycket att blogga, det är roligt att få visa upp det jag gör, det är extra kul om jag lyckas inspirera något - för mig krävs det inte mycket, du måste inte vara någon stjärna för att vara lite kreativ. Allt måste inte vara perfekt och svårt. Det är också skönt att ha en ventil där jag kan låta tankarna svämma över ibland. Självklart är det extra roligt när ni läser och kommenterar.
Den första awarden är från en tjej som heter Linn. Hon är elva år och har bloggen Garnkompisar. Titta in där, hon är jätteduktig med virknålen.
Den andra awarden är från Gudrun som gör fantastisk keramik. Jag skulle vilja äga hur mycket som helst av hennes fina saker, speciellt hjärtskålarna - nu lottar hon dessutom ut en.
Med awarderna följer som alltid lite olika direktiv. Jag kommer inte heller denna gång lämna awarden vidare - helt enkelt för att de som jag vill ska få dem har så pass nyligen fått awarder från mig. Det blir lätt så att de går runt när det är så många de ska delas ut till. Däremot så svarar jag på sju saker om mig igen.
1. Jag älskar att titta på tv-serier och sitta och virka eller sticka samtidigt.
2. Jag älskar att läsa och kunde läsa minst en bok om dagen när jag var yngre.
3. Jag skulle vilja kunna snickra lite men har tummen mitt i handen.
4. Jag älskar rött vin, champagne och torrt vitt vin men avskyr att bli onykter.
5. Jag drömde om ett vackert äldre hus men hamnade i en åttiotalslåda som jag trots det älskar.
6. Jag är en i grunden väldigt positiv person och försöker att alltid se det ljusa i tillvaron.
7. Pinsamt - men jag har inte varit hos tandläkaren på många år, men ska försöka ta mig i kragen och boka en tid.

tisdag 6 april 2010

Dagisstart


Så nu ska jag sticka för brinnande livet, de få timmar jag har! Och fortsätta med mina virkprojekt, för de är många fler än dygnet har lediga timmar.
På bilden är ett par grejer jag virkade till en kollega som ville ge leksaksmat sin dotter. Mönster är från boken "Tasty crochet" och så från någon hemsida på engelska som jag inte minns vad den heter nu, men Mönsterarkivet har länken om du är intresserad.

måndag 5 april 2010

Gröna fingrar

Så här trist ser det ut hemma hos oss nu när vi tittar ut genom vardagsrumsfönstret, snö i massor kom det i natt efter den fina dagen igår.
För att få in lite mer vår igen behöver jag lite hjälp. Igår slaktade jag vår gamla krans som vi köpte i julas för att kunna fylla på den med något eget och sen hänga upp någonstans. Vi har dubbeldörrar med fönster, så på ytterdörren blir inte så bra, men det är ju fint med kransar så jag ska nog hitta någon plats. Är det någon som har några bra tips på var man kan få inspiration till fina kransar?

söndag 4 april 2010

Pyssel i trädgården




Åhh, vilken härlig dag vi har haft! Solen skiner och det har varit varmt ute.

Sambon har tvättat bilen tills den glänste spegelblank, jag beundrade de hela FEM krokusar som rådjuren lämnat kvar i år och spanade på björken i förhoppningen om att få sätta sekatören i rosorna. Barnen hamnade i sandlådan, vilken var en bedrift bara det. Vi knöt en halsduk om dotterns gips, och knäppte en gammal regnjacka om för att skydda mot väta. Sonens lycka över att hamna i en sandlåda där han fick klättra runt som han ville visste inga gränser.
Jag har inte virkat eller stickat så mycket, vi har umgåtts istället, hela familjen. Skönt det också. Däremot har dottern målat två kanvasdukar - en med en strand och vatten och en rosa med ett äppelträd- och jag blev jättesugen jag också, kanske jag köper en till mig själv jag också framöver. Dottern har också överraskat oss med att kunna räkna minus - i varje fall tal upp till tio. Är inte det väldigt duktigt för en 3½ åring?